Comunicat de presă - post eveniment
Cluj-Napoca, 17 februarie 2012
AUDIERE PUBLICĂ PE TEMA
"COSTUL UTILITĂȚILOR ÎN CLUJ-NAPOCA"
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” a organizat joi, 16 februarie 2012, ora 11.00, la sediul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, o audiere publică pe tema „Costul utilităților în Cluj-Napoca” la care au participat candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, din cadrul alegerilor locale din 2012 .
Audierea publică a oferit reprezentanţilor grupurilor de interese din Cluj-Napoca, un cadru transparent în exprimarea opiniilor vis-à-vis de metodele de diminuare a costurilor la utilități și de îmbunătățirea calității vieții în Cluj-Napoca. În cadrul audierii publice, Mihai Talpoș, Director Executiv la IMOFINANCE S.A., a propus optimizarea de ordin intern efectuată la nivelul entităților furnizoare de utilități, automatizarea de procese prin aportul noilor tehnologii IT și renegocierea/refacerea cadrului contractual dintre furnizorii de utilități și subcontractori. De asemenea, este necesară și monitorizarea modului în care sunt puse în practică aceste contracte. Alte soluții propuse constă în obligarea furnizorilor de utilități să treacă la informarea publicului larg în ceea ce privește drepturile consumatorului și îmbunătățirea cadrului legislativ existent în domeniul asigurării utilităților publice, cu includerea unor măsuri de încurajare a concurenței.
Ca o completare la soluţiile propuse de Mihai Talpoș, Petre Ungureanu, membru al Consiliului Civic Local, a propus ca asociațiile de locatari să participe la selecția firmelor care execută lucrările ce vizează locuințele pentru a impune clauze de calitate și de garanție sporite. Dânsul precizează că, deși garanția materialelor de construcție este de minimum 10 ani, în contractele publice constructorii oferă o garanție de doar trei ani.
Acestea sunt doar două opinii colectate în cadrul audierii publice din 16 februarie pe tema "Costul utilităților în Cluj-Napoca". Cu acest prilej, au fost depuse 14 depoziţii scrise din partea: deputatului Adrian Gurzău, candidatului la primăria Cluj-Napoca, Emil Aluaș, senatorului Marius Nicoară, Consiliului Civic Local, Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean, IMOFINANCE S.A., unor asociații de proprietari, unor ingineri de specialitate și altor reprezentanți ai societății civile. Lista persoanelor care au prezentat depoziţii, precum şi conţinutul integral al acestora, pot fi consultate în următoarele zile pe www.lobbypentrucluj.blogspot.com/.
Comisia de experţi, formată din: Carmen Pacurar – administrator S.C. Bloc Sistem S.R.L., Sorin Munteanu - preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Proprietari, Mircea Mureșan – expert contabil şi Florin Șomodi – U.G.I.R. Cluj şi Mircea Radu – preşedinte al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului va analiza toate depoziţiile depuse şi va efectua un raport sinteză. Acesta va fi lansat publicului larg într-o conferinţă de presă. Locaţia, data şi ora conferinţei de presă vor fi comunicate ulterior.
***
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” este format din reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj care fac parte din diverse structuri ca asociaţiile, sindicatele, organizaţiile de tineret. Organizatorii audierii publice sunt printre primii experţi în lobby şi advocacy certificaţi C.N.F.P.A. din România, care au primit această certificare prin intermediul proiectului „Partener Activ şi Implicat”, implementat de Academia de Advocacy din Timişoara.
Pentru mai multe detalii sau informaţii vă rugăm contactați:
Iulia Dudaș
Coordonator Relaţii Publice
0754.672.750
lobbypentrucluj@gmail.com
_________________________________________________________________________
Comunicat de presă
Cluj-Napoca, 15 februarie 2012
AUDIERE PUBLICĂ PE TEMA
"COSTUL UTILITĂȚILOR ÎN CLUJ-NAPOCA"
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” organizează, joi, 16 februarie 2012, ora 11.00, la sediul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, piaţa Ştefan cel Mare Nr. 4, Et. 1, sala 101 - Amfiteatru, o audiere publică la care vor participa candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca din cadrul alegerilor locale din 2012. Audierea publică face parte dintr-un ciclu de consultări publice pe subiectul „Calitatea vieţii în municipiul Cluj-Napoca”.
Scopul audierii publice constă în diminuarea cheltuielililor la utilități și în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Cluj-Napoca. „Venitul este o resursă fundamentală pentru o calitate ridicată a vieţii. În perspectivă comparativă internaţională, conform ultimelor date Eurostat disponibile, România ocupa penultimul loc în Uniunea Europeană, în privinţa veniturilor populaţiei, cu venituri de la două ori până la de cincisprezece ori mai mici decât în celelalte ţări. Conform datelor furnizate de site-ul numbeo.com, cea mai mare bază de date gratuită referitoare la costul vieţii, Cluj-Napoca este un oraş scump. Chiria lunară, costul la utilităţi şi la îmbrăcăminte depăşesc venitul mediu lunar, venit care ajunge la 350 de euro net. Pentru utilităţi, un clujean plăteşte, în medie pe lună 54,34 euro iar pentru un abonament de internet, 5,77 euro. În Cluj, unde costul vieţii este cu mai puţin de 6% mai ieftin decât în Bucureşti, salariile medii nete pe care le primesc angajaţii sunt cu 30% mai mici decât în capitală.”, declară Mircea Lazea, președintele unei asociații de proprietari din Cluj-Napoca şi membru al grupului de iniţiativă „Lobby pentru Cluj”.
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” invită membrii comunităţii clujene să participe la acest exerciţiu democratic. Cetăţenii care doresc să participe la audiere, sunt invitaţi să realizeze depoziţii (opinii) pe care să le expedieze la adresa lobbypentrucluj@gmail.com până în data 14 februarie 2012. Toate depoziţiile vor fi transmise şi analizate de către Comisia de Experţi. În conţinutul acestora, depozanţii trebuie să răspundă la cel puţin una dintre întrebările din motivaţia audierii, care se găseşte pe adresa http://lobbypentrucluj.blogspot.com/. Depozanţii care doresc, pot susţine, în cadrul audierii publice, timp de cinci minute, depoziţiile depuse, care nu trebuie să depăşească două pagini. Persoanele care nu au depus o depoziţie, nu vor putea să-şi exprime opinia în faţa celor prezenţi. Intrarea la eveniment este liberă pentru toţi cei interesaţi.
La audiere vor participa şi specialişti pe diverse domenii din Cluj–Napoca, care vor forma Comisia de Experţi, preşedintele fiind Mircea Radu – preşedinte al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Din comisie mai fac parte: Carmen Pacurar – administrator S.C. Bloc Sistem S.R.L., Sorin Munteanu - preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Proprietari, Mircea Mureșan – expert contabil şi Florin Șomodi – U.G.I.R. Cluj. Membrii comisiei vor însuma într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi vor formula concluziile acesteia în cadrul unei conferințe de presă ulterioare. Ulterior, grupul „Lobby pentru Cluj” va semna un protocol de poziţie cu fiecare candidat la funcţia de primar, pentru ca, pe durata exercitării mandatului, partidul din care face parte candidatul să materializeze propunerile făcute în cadrul audierii publice.
Mai multe informaţii despre temă, formatul şi conţinutul depoziţiilor se găsesc pe http://lobbypentrucluj.blogspot.com/.
***
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” este format din reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj care fac parte din diverse structuri ca asociaţiile, sindicatele, organizaţiile de tineret. Organizatorii audierii publice sunt printre primii experţi în lobby şi advocacy certificaţi C.N.F.P.A. din România, care au primit această certificare prin intermediul proiectului „Partener Activ şi Implicat”, implementat de Academia de Advocacy din Timişoara.
Pentru mai multe detalii sau informaţii vă rugăm contactați:
Ludmila Pop
Coordonator Relaţii Publice
0743.316.947
lobbypentrucluj@gmail.com
_____________________________________________________________________
Comunicat de presă
Cluj-Napoca, 18 noiembrie 2011
AUDIERE PUBLICĂ PE TEMA
"PUTEM RELANSA ECONOMIA FĂRĂ SUSȚINEREA IMM-URILOR ȘI FĂRĂ CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ?"
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” organizează, joi, 24 noiembrie 2011, ora 11.00, în sala de conferințe a stadionului Cluj-Arena, Splaiul Independenţei, o audiere publică cu candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca din cadrul alegerilor locale din 2012. Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Liga Întreprinzătorului Român, Consiul Civic Local Cluj şi Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.
Scopul audierii publice este de a identifica soluţii pentru relansarea economiei. „Măsurile anticriză, inițiate de guvernul Boc abia la începutul verii anului 2009 și continuate în 2010-2011 la comanda FMI – BM – Băncii Europene, au condus la dispariția a peste 300.000 firme mici și mijlocii și la disponibilizarea a 630.000 de angajați. Astfel a crescut numărul șomerilor, a celor asistați social și a evazioniștilor fiscali, rata de ocupare a forței de muncă ajungând la cel mai jos nivel (58.8%) raportat la cel normal (70%), pe care îl înregistrează Germania în această perioadă critică.” a declarat Iosif Pop, unul dintre iniţiatorii acestei audieri publice şi în acelaşi timp, membru în Consiliul Civic Local Cluj şi în grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj”.
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” invită membrii comunităţii clujene să participe la acest exerciţiu democratic. Cetăţenii care doresc să participe la audiere, sunt invitaţi să realizeze depoziţii (opinii) pe care să le expedieze la adresa lobbypentrucluj@gmail.com până în data 22 noiembrie, ora 17.00. Toate depoziţiile vor fi transmise şi analizate de către Comisia de Experţi. În conţinutul acestora, depozanţii trebuie să răspundă la cel puţin una dintre întrebările din motivaţia audierii, care se găseşte pe http://lobbypentrucluj.blogspot.com/. Depozanţii care doresc, pot susţine, în cadrul audierii publice, timp de trei minute, depoziţiile depuse, care nu trebuie să depăşească două pagini. Persoanele care nu au depus o depoziţie, nu vor putea să-şi exprime opinia în faţa celor prezenţi. Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi.
La audiere vor participa şi specialişti pe diverse domenii din Cluj–Napoca, care vor forma Comisia de Experţi, preşedintele fiind Robert Rekkers – directorul general al Băncii Transilvania. Din comisie mai fac parte: Mihaela Rus – vicepreşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, Adrian Coroian - vicepreşedintele Asociaţiei Patronale LIR, Mircea Miheştean - directorul executiv OTIMMC Cluj, Rareş Bogdan - directorul Realitatea TV Cluj/ Ziua de Cluj, Cristian Ioan Chifu - conf. univ. dr., decanul Facultăţii de Business, UBB şi Şomodi Florin – membru Leo Bastion Cluj-Napoca. Membrii comisiei vor însuma într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi vor formula concluziile acesteia. Raportul va fi prezentat public în data de 29 noiembrie. Ulterior, „Lobby pentru Cluj” şi partenerii acestui eveniment, vor semna un protocol de poziţie cu fiecare candidat la funcţia de primar, pentru ca, pe durata exercitării mandatului, partidul din care face parte să materializeze propunerile făcute în cadrul audierii.
Mai multe informaţii despre temă, formatul şi conţinutul depoziţiilor se găsesc pe http://lobbypentrucluj.blogspot.com/.
***
Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” este format din 14 reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj şi fac parte din diverse structuri cum ar fi asociaţii, sindicate, organizaţii studenţeşti. Organizatorii audierii publice sunt primii experţi în lobby şi advocacy certificaţi UECNCFPA, care au primit această certificare prin intermediul proiectului „Partener Activ şi Implicat”, implementat de Academiei de Advocacy din Timişoara.
Pentru mai multe detalii sau informaţii:
Ludmila Pop
Coordonator Relaţii Publice
0743.316.947
lobbypentrucluj@gmail.com