Comunicat de presă
Cluj-Napoca, 22 mai 2012
Pentru publicare imediată
Rezultate masă rotundă „Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor?”
Coaliția 52 a organizat marți, 22 mai 2012, ora 18.00, la sediul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 4/19, sala 18, o masă rotundă la care au participat șase candidaţi la alegerile locale din 2012, reprezentanţi ai mass-media locale şi reprezentanţii Coaliției 52 de la nivel local.
Tema mesei rotunde a fost „Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor?”, stabilită conform audierii publice cu aceeaşi temă, care a avut loc în 21 septembrie 2011. Scopul mesei rotunde C52 a fost acela de a stimula dezbaterea electorală reală şi de conţinut în jurul unei probleme de interes major, prin colectarea de soluţii concrete şi argumentate. La masa rotundă au participat șase candidaţi politici la Consiliul Local și la Consiliul Județean Cluj pentru funcțiile de primar, președinte Consiliul Județean și consilieri locali și județeni. Aceştia şi-au prezentat platformele electorale, timp de 10 minute.
Aurelia Cristea, membră USL ce candidează la funcția de consilier județean, a declarat că pentru stoparea exodului medicilor clujeni va întreprinde urmatoarele măsuri: criterii clare de retribuire a medicilor și de susținere și suplimentare a resurselor pentru asistența medicală; un parteneriat public-privat funcțional pentru atragerea de investitori; implementarea asigurărilor private de sănătate ce va preveni risipa resurselor statului; investiții în infrastructura medicală cu ajutorul CSR(corporate social responsability) din partea unor companii; campanii de prevenție în domeniul sănătății; atragerea de fonduri europene pentru renovarea unităților medicale.
Pe plan local, Aurelia Cristea propune: construcția Spitalului Regional de Urgență; investiții din partea Consiliului Local și Județean în cabinete medicale sau alte unități medicale din municipiu și județ; emiterea de obligațiuni de către autoritățile locale pentru a putea participa ca acționari la diverse proiecte de anvergură în sănătate.
Candidatul independent la primărie, Mircea Giurgiu, a declarat că soluţiile cele mai potrivite din perspectiva dânsului sunt: o mai mare transparență în managementul fondului asigurărilor de sănătate publică, care ar putea fi administrat de către partenerii de dialog social (sindicate, patronate); un pachet de servicii de sănătate pentru fiecare cetățean care contribuie la fondul public de asigurări de sănătate; o legislație care să favorizeze dezvoltarea sistemului de sănătate și nu una abuzivă; deblocarea posturilor pentru medici și alocarea fondurile aferente acestor posturi; o implicare mai mare a municipialității în rezolvarea problemelor din sănătate; motivarea cadrelor medicale, a asistentelor prin diverse metode (ex: tichete de masă); un procent de 4, 5% de la bugetul local destinat sănătății; o secție de urgență în cadrul Spitalului Clujana și o clinică pentru pensionari unde aceștia să beneficieze de asistență gratuită.
Candidatul la conducerea Consiliului Județean, membru PNȚCD, Gheorghe Fătăcean a propus: salarii mai mari pentru medici; intervenția autorităților locale în achiziționarea locuințelor nefolosite din Cluj pentru a le închiria medicilor; dezvoltarea clinicilor private pentru îmbunătățirea serviciilor din sectorul public datorită concurenței; dezvoltarea turismului medical; o clinică dotată cu aparatură de specialitate și în alte localități din județul Cluj; parteneriatul public-privat care să favorizeze finanțarea sănătății; o distribuție mai echitabilă a resurselor financiare în sector.
Ovidiu Turdean, candidatul PD-L la Consiliul Local afirmă că:
„Problema sănătății face subiectul unuia dintre proiectele mele personale. Intervenția administrației locale este destul de redusă deoarece legea o limitează.”
Candidatul Ovidiu Turdean susține medicina de prevenție și în cazul medicinei de familie propune proprietatea privată a medicilor asupra cabinetelor, o evidență mai bună a stării de sănătate a pacienților. Acesta susține că primul său obiectiv presupune instituirea unui Consiliu Consultativ pentru actorii din sectorul medical cu scopul de a evalua starea de sănătate din județe și pentru a identifica nevoile de investiții din sector. Înființarea acestui Consiliu este necesară datorită lipsei unei comunicări eficiente dintre actorii sistemului de sănătate. Alte propuneri constă în: construcția primului Spital Regional de Urgență; găsirea unor soluții alternative de finanțare pentru sănătatea publică; cumularea bugetelor de la Consiliul Județean - Consiliul Local pentru a asigura procentul de 4, 5% pentru sectorul sănătății.
Dorel Matiș, candidat la din partea PPDP la președenția Consiliului Județean, a propus programe pe termen lung ce constă în: creșterea salariilor și accesul medicilor la spitalele de stat doar pe baza competențelor profesionale; alocarea de fonduri mai mari pentru sectorul public de sănătate; apelarea la fonduri europene pentru dotarea unităților medicale; subvenționarea anumitor tipuri de medicamente; înființarea unor servicii de gardă la nivelul comunelor.
Candidatul la Consiliul Local din partea USL (PNL), Manuel Chira, susține că există două tipuri de migrație a medicilor: migrația înspre străinătate și migrația dinspre sectorul public spre sectorul privat. Dânsul propune ca soluții pentru păstrarea medicilor în țară: construirea unor locuințe pentru medicii rezidenți și pentru doctoranzii din medicină; utilizarea banilor dinspre Consiliul Local către spitale doar pentru reparații clădiri, nu și pentru dotări.
Ulterior, fiecare candidat a răspuns timp de 1 minut la fiecare întrebare adresată de iniţiatori şi de jurnaliştii aflaţi la eveniment. Comisia de iniţiatori a fost formată din: Iosif Pop – președinte Consiliul Civic Local, Florin Șomodi – membru Lobby pentur Cluj, Iulia Dudaș – vicepreședinte Asociația Studenți pentru Societate Cluj, Mircea Lazea – membru Lobby pentru Cluj și Grațiela Angheluș – membră Centrul Rațiu pentru Democrație.
În data de 14 iunie 2012, în cadrul unei conferințe de presă, vor fi prezentate opiniile şi concluziile colectate în cadrul celor opt mese rotunde.
No comments:
Post a Comment