Tuesday, October 9, 2012

Adevărații PERDANTI la Cluj-Napoca prin intarzierea platilor catre proeictele POSDRU





Cluj-Napoca,
10 octombrie 2012

                                                            Comunicat de presa

“Adevărații PERDANTI la Cluj-Napoca prin intarzierea platilor catre proeictele POSDRU”

Grupul de iniţiativă civica „Lobby pentru Cluj”, parte a Coaliției 52 (www.coalitia52.ro ) și Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean a organizat marți, 9 octombrie 2012, la sediul Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, masa rotundă cu tema:
            „Cine sunt adevărații PERDANȚI la Cluj-Napoca prin intarzierea platilor catre proeictele POSDRU?”
           
            Scopul mesei rotunde C52 este de a sublinia public  impactul benefic al acestor proiecte in  comunitate si situatiile critice aparute datorita blocajului finantarilor.
            Deoarece ne dorim deblocarea reala a finantarii proiectelor POSDRU si castigarea respectului cuvenit partenerilor contractuali si de dialog, continuam demersul Coalitiei 52 de a gasi povesti de impact ale proiectelor POSDRU. Astfel am invitat coordonatori ai proiectelor finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane -  POSDRU precum si alti factori interesati. Iata ce spun cei care coordoneaza astfel de proiecte si situatiile critice in care se alfa:
           
            Dan Marius manager al firmei Calitop, companie care este parterener in doua proiecte cu finantare de  2,5  si 5 milioane de euro. Firma ofera consultanta mai multor societati de renume din tara, care, in urma cursurilor organizate pentru angajati, au reusit sa isi reduca cheltuielile semnificativ. Peste 8 milioane de euro reprezinta economiile generate companiilor beneficiare in contextul in care aceste proiecte se afla doar jumatatea implementarii, depasind astfel valoarea totala a celor doua proiecte (7.5 mil. Euro).
            “Companiile multinationale si societatile pentru care am organizat acete cursuri  ne-au trimis scrisori de felicitare si de sustinere in continuare a proiectului, pentru a se derula si in viitor”.
            “Societatea noatra este intr-o stare de colaps, de blocaj complet, datorita blocarii platilor prin intermediul POSDRU. Societatea a cheltuit peste 300.000 de euro din fonduri proprii, avand doar 16 consultanti. Conturile bancare sunt blocate. Blocajul duce la o scadere a credibilitatii mai ales fata de colaboratori (hoteluri, CFR, etc), personalul ultracalificat nu mai este motivat sa lucreze. Daca se destrama echipa de lucru, ducerea la bun sfarsit al proiectului nu mai este posibila in formula actuala, proiectul avand mult de suferit.”
            “Statul roman este cel care pierde cel mai mult, pentru ca, prin neplata salariilor. Blocajul  se datoreaza si celor care nu au stiut sa gestioneze acesti bani.”

            Silviu Ispas reprezinta Institutul de Formare Economica si Sociala CLUJ si membru in Consiliul de Coordonare Naţională a Pactelor Regionale pentru Ocupare şi Incluziune Socială  (reprezinta peste 800 entitati de formare profesionale si asociatii neguvernamentale cu legatura directa sau adiacenta in dezvoltarea resurselor umane si foarmare profesionala.) are o experienta de 16 ani in proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane.       
            “Azi platim” faptul ca in urma cu doi ani s-au redus salariile angajatilor apartinand autoritatilor de management, personalul nu mai este motivat sa lucreze sau a parasit sistemul, “Platim nota de plata” pentru ca sunt politizate functiile de conducere din aceste organisme, mai mult, asistam la lipsa personalului in aceste organisme de gestionare a fondurilor europene.”
            Domnul Ispas da exemplu celor de la FRCCF – Fundatia Romana pentru copii, comunitate si familie, cu activitate remarcabila,  care au fost nevoiti sa isi vanda sediul su suma de 350.000 euro pentru ca nu mai reuseau sa asigure finantarea in conditiile intarzierilor foarte mari la decontarea cheltuielor. Acum, nu au garantia ca pot sa  redobandeasca sediul cand va expira contractul cu clauza de rascumparare.
            “Am solicitat amnistie pentru penalitatile aplicate pentru neplata contributiilor obligatorii la stat insa ni s-a sugerat sa ne adresam direct Ministerului de Finante cu aceasta solicitare.”

            Bogdan Orza, conferentiar la Universitatea Tehnica sustine ca proiectul initiat de Universitatea Tehnica in colaborare cu alte universitati mari din Transilvania: Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Univeristatea Transilvania Brasov si Universitatea Politehnica din Timisoara, prin care dezvolta un master profesional “e-media”, “e-guvernare”, “e-sanatate” si “e-afaceri”, introduce in COR patru noi coduri ocupationale, este un proiect care  din luna februarie 2012 intampina dificultati.

            Lucia Cojocaru presedinte SLIPC precizeaza ca Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, la care este afiliat si Sindicatul Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean, are in derulare cinci proiecte pe fonduri europene in cele 8 regiuni de dezvoltare si 27 miliarde lei vechi de recuperat. Filiala din Judetul Bistrita-Nasaud are in derulare un astfel de proiect, are deja conturile blocate desi are de recuperat 250.000 de ron. Federatia acumuleaza sume restante pe ultimele 7 luni, iar peste 65 de persoane trebuie sa incaseze sume restante pentru salarii.

            Concluzia generala a mesei rotunde a fost accea ca toti cei implicati in aceste proiecte mai pot apela doar la presiunea publica asupra decidentilor pentru deblocarea integrala a platilor restante si stoparea tertipurilor procedurale pentru amanarea acestora.

            Iosif Pop – membru Lobby pentru Cluj si Presedinte al Consiliului Civic Local: “Daca privim pe termen lung, aceasta situatie critica are o singura solutie: diminuarea birocratiei si profesionalizarea aparatului institutional. Pana la sfarsitul anului prin intermediul initiativei civice Lobby pentru Cluj, vom lansa consultari publice de amploare care sa genereze solutii de diminuare a aparatului institutional cu 30 % prin metode specifice de eficientizare care si-au aratat rezultatele in mediul privat, descrise de domnul Marius Dan (Calitop) respectiv prin implementarea solutiilor de e-guvernare descrise de domnul Conf. Bogdan Orza ( UTCN). In acest sens, Primaria Cluj-Napoca ar putea fi un prim caz studiat intr-un sir de 10 orase mari din Romania.”

****************

Coaliția 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului dintre societatea civilă și autoritățile publice și de îmbunătățire a cadrului legal existent, fiind formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52 privind transparența decizională în administrația publică din România. Misiunea Coaliției 52 este de a apăra, promova și stimula dialogul civic prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii 52.
                                                       

No comments:

Post a Comment