Thursday, February 14, 2013

Coalitia 52 _ Harta deciziei politice pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest


Azi, joi 14 februarie, 2013, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Cluj, a avut loc conferinţa de presă a Coalitiei 52 , în care a fost prezentată pentru presa locală “*Harta randamentului politic”, sub forma unui număr de 9 machete cu date ce conţin distribuţia funcţiilor în parlament, la nivel de ţară, la nivel de regiune Nord-Vest, pe Comisiile din cele doua camere ale Parlamentului, pe fiecare judeţ în parte şi pe structura partidelor politice.

Presa, alături de profesionişti în lobby: Dl. Iosif Pop (Consiliul Civic Local), Florin Şomodi (Lobby pentru Cluj şi JCI Cluj), Ioana Sfârlea (preşedinte executiv JCI România), Mircea Lazea (Lobby pentru Cluj), şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile, au analizat această hartă, au identificat anomaliile acestei distribuţii şi efectele pe care le are asupra capacităţii societăţii civile de a influenţa decizia publică pe anumite zone de interes major pentru cetăţenii din Cluj şi din regiunea Nord-Vest.


Lobbyiştii clujeni şi reprezentanţii presei au tras un semnal de alarmă, adresând câteva întrebări cheie aleşilor şi partidelor politice, pe baza analizei amănunţite a felului în care sunt distribuiţi parlamentarii români pe regiuni şi a modului în care aceştia sunt încadraţi în comisiile de la Senat şi Camera Deputaţilor.

Surprinzatoare este analiza privind regiunea Nord-Vest, din care face parte şi judetul Cluj conform căreia reiese, că suntem pe penultimul loc din puntul de vedere al reprezentativităţii în comisii, după regiunea Vest. Analiza scoate in evidenta necesitatea alegerii unor nume cu greutate in domenii diverse de activitate pentru reprezentarea in Parlament si repsectiv in comisiile de specialitate ale acesuia, cunoscut fiind faptul ca initiativele legislative primesc in aceste foruri forma finala inainte de votul in plen. Surprinde faptul ca un oras precum Cluj-Napoca, recunoscut ca mare centru universitar si medial, de tehnologia informatiei (IT) si chiar financiar-bancar are putini membrii in comisiile de specialitate (unul sau maxim doi) in timp ce in Guvern judetul nu are nici un reprezentant.

La nivelul Regiuni de Dezvoltare Nord-Vest domenii precum Agrigultura, IT-ul, Industria nu au deloc reprezentanti in comisiile de specialitate.

Coaliţia 52 este formata la Cluj-Napoca din membrii ai grupului de initiativa civica Lobby pentru Cluj, ai Consiliului Civic Local si ai  Junior Chamber International Cluj-Napoca.


No comments:

Post a Comment