Thursday, November 17, 2011

Motivația inițiatorului, Audiere publica 24 noiembrie 2011


Putem relansa economia fără susținerea IMM-urilor și fără crearea de locuri de muncă?
                                   


Începând cu toamna anului 2008 România se luptă cu efectele unei crize economice și financiare, artificial declanșată de panica indusă de autorități, de lipsa de strategie și previziune, cât și de inabilitatea aplicării pârghiilor economice adecvate în raport cu situația economică internă și internațională.
Astăzi, după 3 ani de la momentul declanșării crizei și după doi ani consecutivi de scădere a Produsului Intern Brut(PIB), Comisia Europeană a revizuit prognoza de creștere economică (în scădere de la +3,7% la +2,1%) a României pe 2012. În 2011 aceasta se poate situa la +1,7%.
Măsurile anticriză, inițiate de guvernul Boc abia la începutul verii anului 2009 și continuate în 2010-2011 la comanda FMI-BM-Băncii Europene, au condus la dispariția a peste 300.000 firme mici și mijlocii și la disponibilizarea a 630.000 de angajați. Astfel a crescut numărul șomerilor, a celor asistați social și a evazioniștilor fiscali, rata de ocupare a forței de muncă ajungând la cel mai jos nivel (58.8%) raportat la cel normal (70%), pe care îl înregistrează Germania în această perioadă critică.





Statisticile oficiale arată ca din 8 milioane de români apți pentru muncă, lucrează cu acte și contribuții la stat, 4,5 milioane în timp ce 1,5-1,7 milioane de persoane muncesc la negru, iar 5% din populație este în șomaj.
Peste 700.000 de persoane au datorii restante față de bănci, iar țara are nevoie în anul 2012 de împrumuturi suplimentare însumând 11,2 miliarde lei doar pentru a rostogoli datoriile scadente și asta în condițiile în care prin bugetul pentru anul următor se dorește coborârea deficitului bugetar la 1.9% de la 6%, respectiv 8% în 2009 și 2010.


Barometrul de încredere a consumatorului român, publicat de GfK în octombrie 2011 arată că pentru anul 2012 pesimismul atinge noi cote, întrucât:
-74% din populație se așteaptă la creșterea prețurilor,
-56% din oameni reușesc cu greu să-și susțină cheltuielile obișnuite (obligatorii),
-24% dintre români nu fac față achitării datoriilor acumulate,
-40% din total se așteaptă la înrăutățirea situației lor financiare actuale.
Singurul motor al creșterii prognozate de Guvern pentru 2012 este cel al investițiilor publice, în condițiile în care parcurgerea anului electoral ce vine o să aducă cunoscutele fenomene de derapaj de la obiectivele economice fixate, risipa banului public și darurile din veniturile bugetate pentru dobândirea de voturi.
Propunerile permanente avansate de către organizațiile sindicale, patronate, cele susținute de specialiștii cu experiență în conducerea macroeconomică ori de oamenii de afaceri din diferite ramuri ale economiei de a fi încurajate și susținute întreprinderile mici și mijlocii să se poată capitaliza și relansa (angajând forța de muncă disponibilă și reducând povara statului), au fost ignorate și neglijate. Astfel micul întreprinzător a ajuns nu doar să-și închidă afacerea, ci să-și mobilizeze economiile pentru a susține costul dobânzilor externe la împrumuturile contractate de România ori la cele cu asistații social și pensionarii.
Clasa politică este chemată să răspundă pentru mandatul încredințat în urmă cu 3 ani, iar discursul ei este pur electoral și detașat. În acest context, Inițiatorul Audierii Publice din 24 noiembrie 2011 așteaptă să răspundeți cel puțin la următoarele frământări:

1. Reprezintă întreprinderile mici și mijlocii soluția pentru crearea de locuri de muncă și ieșirea din criză? Care sunt măsurile prin care trebuie să fie susținute?

2. Încurajarea consumului și susținerea investițiilor private se pot constitui ca alternative pentru relansarea creșterii economice, slujbe, salarii și suportabilitate socială ?

3. Cum se poate ajunge la un raport adecvat între contribuabili și funcționari și între populația ocupată și cea asistată social ?

4. Cum se poate ajunge la aprecierea firească din partea statului că un întreprinzător bun, un contribuabil este un partener onest și de respectat, dacă îşi riscă banii şi reputaţia?

5. Care sunt soluțiile pe care mediul de afaceri, sindicatele, politicienii și populația le consideră potrivite în situația în care companiile multinaționale și băncile fac să migreze capitalurile în căutarea de profituri și oportunități de piață?

Vă invităm să vă exprimați opinia, în scris și verbal, în cadrul audierii publice ”Putem relansa economia fără susținerea IMM-urilor și fără crearea de locuri de munca”? Aceasta va avea loc în 24 noiembrie 2011, în Sala de conferințe de la Cluj-Arena, între orele 11 și 13.

Așteptăm opiniile dvs. la adresa lobbypentrucluj@gmail.com, până în data de 22 noiembrie 2011. Mai multe informatii despre formatul și conținutul opiniilor găsiți pe www.lobbypentrucluj.blogspot.com.

No comments:

Post a Comment