Monday, May 28, 2012

Masa rotunda: SOLUŢII PENTRU SUSȚINEREA IMM-URILOR ȘI CREAREA DE NOI LOCURI DE MUNCĂ

Comunicat de presă
Cluj-Napoca, 16 mai 2012

                                                                 

CANDIDAŢII PROPUN SOLUŢII PENTRU SUSȚINEREA IMM-URILOR ȘI CREAREA DE NOI LOCURI DE MUNCĂ


Coaliția 52 a organizat marți, 15 mai 2012, ora 18.00, la sediul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 4/19, sala 18, o masă rotundă la care au participat patru candidaţi la alegerile locale din 2012, patru reprezentanţi ai mass media locale şi reprezentanţii Coaliției 52 de la nivel local.

Tema mesei rotunde a fost "Putem relansa economia fără susținerea IMM-urilor și fără crearea de noi locuri de muncă?", stabilită conform audierii publice cu aceeaşi temă, care a avut loc în 24 noiembrie 2011. Scopul mesei rotunde C52 a fost acela de a stimula dezbaterea electorală reală şi de conţinut în jurul unei probleme de interes major, prin colectarea de soluţii concrete şi argumentate. La masa rotundă au participat patru candidaţi: doi candidează la funcţia de consilier judeţean, unu la funcţia de consilier local şi unu la funcţia de primar. Aceştia şi-au prezentat platformele electorale, timp de opt minute.


Vakar Istvan, membru UDMR, candidat pentru funcţia de consilier din cadrul Consiliului Judeţean, a declarat: „Chiar dacă judeţul Cluj nu este unul agricol, consider că o masură necesară este stimularea reţelei de dezvoltare şi de schimb a mărfurilor din agricultura judeţului, sub egida Agro Transilvania, care este o investiţie a Consiliului Judeţean şi care acum funcţionează ca un mare angro. Agro Transilvania este un proiect care a fost adus în sfera profitabilităţii în acest mandat. Acesta a fost gândit ca un proiect de <bune maniere în sectorul agricol> şi consider că poate aduce venituri. Stimularea şi accederea la piaţă a produselor bio, a energiilor regenerabile, a plantelor medicinale, stimularea asocierii în vederea valorificării produselor, ajutorul direct pentru promovarea producătorilor agricoli şi meşteşugarilor, prin intermediul <Produs de Cluj>”. Acestea sunt doar câteva măsuri propuse.

Un alt participant la acest eveniment, Emil Culda, membru PNŢCD, a declarat: „Am două categorii de obiective: cele pe termen scurt şi cele pe termen lung şi mediu.  Nu cred că urbea noastră are nevoie de proiecte măreţe, prin urmare, în prima categorie de obiective va intra evaluarea stării la zi a Primăriei Cluj-Napoca, pentru că am constatat cu stupoare că aceasta nu a publicat în 20 de ani o situaţie a patrimoniului municipiului, care să ne spună ce patrimoniu şi datorii are municipiul. Pe termen lung, sunt preocupat de punerea în mişcare a mecanismului pe care Primăria îl poate stimula şi prin care poate sprijini investiţiile care să aducă bani şi locuri de muncă.”
La eveniment a mai participat Dalia Fodor şi Viorel Mândruț – reprezentanţi ai PP–LC, care au declarat că pentru relansarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă: „IMM-urile trebuie să fie lăsate în pace”.

Ulterior, fiecare candidat a răspuns timp de 4 minute la întrebările adresate de iniţiatori, dar şi de cei 4 jurnalişti aflaţi la eveniment. Printre aceştia au fost: Maria Sângeorzan, Raul Chiş, Claudiu Pădurean şi Sorin Călin. Comisia de iniţiatori a fost formată: Iosif Pop – președintele Consiliul Civic Local, Ioana Sfârlea - membru Junior Chamber International, filiala Cluj-Napoca, Mircea Lazea şi Florin Șomodi – membrii Lobby pentru Cluj.

În data de 14 iunie 2012, în cadrul unei conferințe de presă, vor fi prezentate opiniile şi concluziile colectate în cadrul celor opt mese rotunde. 

No comments:

Post a Comment